This client’s home had a few challenges that needed to be addressed before the project got underway. Grading was a very big concern as the property is on a hillside and virtually unusable. With large pieces of armor stone we were able to create the great escape to a time and place where rest, relaxation, and playtime are a million miles away in the backyard!

Our Process

This design needed to be something different. We went for a standout approach to separate this house from the rest of the street. We focused on offsetting colours and using large standout features to accomplish our goal. The large circle in the center of the driveway entrance provides a focal point as you arrive. The pillars, which are finished with custom lights, and the winding garden wall lead you toward the house entrance. From the street, the large multi-level pathway straight off the main entrance to the sidewalk balances the landscape and takes some focus away from the large driveway needed for multiple parking areas. The two prominent Siberian Crabapple trees anchor the gardens and provide a beautiful colour display in early spring, followed by the Weigela, and then the large decorative grasses take over in late summer and fall to keep the interest flowing through the seasons.

The Result

A unique grand front entrance to the home when driving into the rear of the house for parking and a wonderful design pattern that stood out from the rest of the house on the street.